Välståndet medförde också vetenskapliga strävanden. Under femte århundradet fanns historieskribenten Pherekydes från Leros, som skall ha skrivit om Leros.1 [Mycket senare kom Λερου Ιστορια 32 skriven av Deinarchos från Delos.] Källan Παληασκλούη (kartan) vars namn påvisar en gammal dyrkan av Asklepios, är redan omnämnd härovan.
De båda vakttornen i Partheni respektive vid Palaeokastro i Xerokampos är inte heller obetydliga minnesmärken. Dessutom finns det ännu flera rester av gamla torn och andra befästningsverk, till exempel i Καστρακι nordväst om Partheni, som nog skulle behöva en noggrann undersökning.
Namnet Temeni (Temenia), som ett område på den sydligare delen av ön kallas, (namnet finns också på andra ställen såsom på Kalymnos) hänför sig sannolikt till en offerplats för någon gudom. Det berättas att ön från år 412 3 emellanåt användes som skeppsstation för företag på väg till eller från Miletos.
På Leros var man alltid välunderrättade om förhållanden i Miletos.
Av de få inskriptionerna vi fått ta i tycks den som L. Ross4 hittat vara den äldsta. Det var ett hedersdekret till en Hekataios (dock icke den sidan ttidigare nämnda), men den är nu helt försvunnen. Vi kan av detta se att på fjärde århundradet hade ön en demokratisk författning (εκκλησία). Inskriptionen var utställd av αγορά. Av yngre ursprung är två inskriptioner som överensstämmer till yttre form och stil och de bör vara från samma tidsperiod. Sannolikt är de också gjorda av samma stenhuggare.
Den mest omnämnda5 är ett hedersdekret till Aristomachos från 20 Metageitnion6 1886 funnen vid Parthenontemplet. Den andra, tyvärr stympade inskriptionen,7 som hyllar en Aristonikos bevaras i klosterbiblioteket på Patmos.
1. Fragmenta hist. graec. I, XXX1V.
2. Ebendort IV 391 a. b.
3. Thucyd. VIII. 26; 27.
4. Inscr. Graecae ined. II (1842) p. 68; in Minuskeln Fragmenta historic. Graec. Ed. C. Müller IV p. 623; Οικονομοπουλος 151 επ.
5. S. o. S. 15. Publiserad av Sakkelion i Παρνασσος X (1886) σελ.93. av Ikonomopoulos i Λεριακα (1888) σελ. 153, επ av Platon (s. o. S. 8) och mig själv, Athen. Mitth. XXI (1896) 33 ff.
6. Denna månad skulle motsvara sista halv augusti och första halva september i Samos, i Samos-kolonien Perinthos och i Patmos
7. Publiserad av Sakkelion i Αρχαιολογικη Εψημερις B (1862) σελ. 260 επ. αρ. 229 By A. William Leros tillskriven Archäolog.-epigraph. Mittheilungen XV p. 9.