Grekerna kallar sedan gammalt alla flodbäddar, även sådana som bara fylls med vatten vid regnväder, det vill säga på vinter vår och senhöst, för ποταμοί (av πίπτω = πέφτω = falla, störta ner, men enligt vår tyske författare betyder det ränna i vilken vatten rinner och porlar). Denna beteckning har bitit sig fast i det allgrekiska kulturlivet och så även på Leros.
På ön finns det inga floder i den betydelse som ordet har hos oss (oss=tyskar [översättarens anmärkning]). Det vore fel att anta att så och så många flodådror genomkorsat Leros. Även på senare tid då jag genomströvade ön fanns de på kartan antydda vattenflödena bara när det fanns vatten. Som när en källa fanns i närheten som kunde förse bäcken med vatten.
Det är tydligt att i forntiden och ända fram på bysantinsk tid fanns nog något mer vatten i vattendragen, men också bara en bäck i vår betydelse har funnits sedan årtusenden. Den helt horisontala formen på ön är inte gynnsam för bildandet av längre vattenflöden. Flodbädden för Χείμαρρος, som mynnar ut vid Παρθένι och är den längsta på ön, har en längd på 4,5 km.
När det däremot kommer en regnskur störtande ner, om än bara en kort men kraftig sådan, blir den delvis stenlagda vägen till Αγ. Μαρίνα från den övre staden Πλάτανος på en halv timme förvandlade till en störtflod. De många småvägar som går kors och tvärs genom ön, och åkerstigar (kallade ύδραι!) är under regntiden förvandlade till strida bäckar. Som under den långa sommaren och tidiga hösten torkar ut. Så kan det förklaras att bara en uttorkad flodbädd har ett namn!
Källor finns det många, sådana med sött dricksvatten (11 bara från Μεροβίγλι), dessutom sådana med bräckt vatten (γλύψαι, τσιρλόνερα) och med ljummet och varmt vatten.1 Det märkligaste namnet tycks mig Παληασκλούη (Gammel- Asklepios) vid Κάστρον vara, invid den gamla staden – uppkallad efter en kultplats för hälsoguden. Högre eller ogynnsamt belägna platser inbär inte sällan sinande källor och man måste redan i gamla tider bygga behållare för att samla upp regnvatten. En mycket gammal brunn finns i Plophutis. I band nr XII omtalas mer sådant, Μεγάλη Κινστέρνα (Cistern) och Ποτιστήριον (vattenställe, vattenkanna, ämbar).
1. Karl Flegel kommer snart att publicera en förteckning av kallkällor och varma källor på öarna i dessa vatten..