.

Ön Leros

Av L Bürchner
Sidan 24
Åter till sid 23

Den väsliga delen av norra halvan, som i det just nämnda protokollet heter προάστειον (landområde) η Στρόβηλος är omgärdat av randberg som stupar brant ner i havet och som i landområdets inre skickar ut utlöpare.

Den kuperade trakten närmast nordväst om öns midja heter på grund av rikedomen på fikon Σύκια I sydväst sträcker en rund bergstopp ut sig, som är en utlöpare från bergsudden Πλάκα (bord) med landtungan Κατακρωτήρι (sydligaste udden). Bergspasset mellan den runda bergstoppen (förmodligen benämnd Σύκια översättarens anmärkning) och kantberget Τουρλωτή (297 m) (på tyska Kuppe vilket skulle betyder rund bergstopp översättarens anmärkning) bildar vid havet en liten skyddad naturhamn kallad Αγ. Νικόλαος Μεραλούδης.

Kantberget Τουρλωτή stupar brant i havet. Ganska många grund ligger nedanför detta berg. Ännu brantare och rikare är fallet för den som på brittiska amiralitetets karta skrivit Alsaki istället för Καστράκι. Det kom in flera kap, t ex Markellos och Tesmari på den just nämnda kartan och i söder finns en liten bukt som heter Λειά och inte har någon växtlighet på kanterna.

Det nordliga randberget är också rikt på klippor och inbuktningar. På en topp vid namn Καστέλλι finns ruinerna av en bysantinsk befästning som en gång skyddade det sydliga inloppet till Παρθένι-bukten. I Παρθένι, Πλοψούτης, Συκιά, Άμμος och Άλινδα är knappast uttorkat utan fruktbart och av många porlande vårbäckar väl bevattnat.

Markbeskaffenheten på öns södra del är mycket lik den på den norra. Nästan i samma grad omsluter höga randberg en stor bassäng i två delar, den vid Lakki och den vid Lepida eller Lepura, som tillsammans utgör Lakki-bukten. Den cirka 162 m höga kägelformade kullen på vilken staden Leros borg reser sig heter Άπιτυς (gran), dess nordliga sluttning Αγ. Ηλίας, efter ett kapell tillägnat profeten, dess sydliga del är Zύγωμα (= ok, men även tvärregel).

Den är den östliga utlöparen av bergsmassivet Μεροβίγλι (dagvakten). På grund av att denna trakt är mycket mer tättbebodd än den nordliga delen av ön finner vi här många fler namn på de många uddarna och vikarna: κάβος Μπούρτζι, uppkallad efter det 600 m väster ut belägna fortet, όρμος Πιτύκι (smågran), κάβος Παντελίου i den sydliga delen av staden med en bukt med samma namn, Άσπρη Πούντα (Vita Toppen), Βρομόλιθος (brusande klippor).


Forts på sidan 25